סין ואיראן סיימו בתחילת השבוע (12.07) משא ומתן ממושך להקמת שותפות עסקית וצבאית ארוכת טווח. ההסכם בין השתיים קובע שבמשך 25 השנים הקרובות תשקיע סין ברפובליקה האסלאמית של איראן סכום עתק של כ-400 מיליארד דולר.
השותפות הוצעה לנשיא איראן, חסן רוחאני, על ידי מנהיג סין, שי ג'יפינג, בפגישה בין השניים שנערכה ב-2016 באיראן. שר החוץ האיראני, מוחמד זריף, אישר בשבוע שעבר שגם הקבינט של רוחאני הסכים לעסקה. עם זאת, הדבר טרם הובא לאישור הפרלמנט האיראני, ולמעשה כלל לא פורסם באופן רשמי בציבור - מה שמחזק את הרושם שהמשטר חושש מפני התנגדות ציבורית חריפה. מספר גורמים איראניים כבר העלו טענות שממשלת איראן מוכרת את נכסיה האסטרטגים לסין מעמדת חולשה, ושהמהלך עלול לדרדר את המתיחות עם האמריקנים לכדי מלחמה, דווקא בזמן שבו איראן חלשה מבחינה כלכלית וצבאית.
בנקים סיניים בחוצות טהרן
ההסכם, בן 18 העמודים, מפרט את ההשקעות הסיניות באיראן. הללו יתמקדו בסקטורים מגוונים של הכלכלה האיראנית, דוגמת בנקאות, טלקומוניקציה, נמלי ים, מסילות ברזל, הקמת רשת G5 ועוד. תמורת השקעותיה, סין תקבל אספקה קבועה של נפט איראני במחיר מוזל, לאורך 25 השנים הקרובות. אך מה שאולי מטריד יותר מכל את המערב, הוא סעיף שיתוף הפעולה הצבאי בין השתיים, שכולל תמרונים משותפים ופיתוח טכנולוגיה הגנתית, גישה סינית לנמלי ים איראניים במפרץ הפרסי, גישה איראנית לנמלי ים סיניים בדרום אסיה, ופיתוח משותף של אמצעי לוחמה אלקטרונית - כולל הגנה נגד טילים שתסייע לאיראן להתגונן מפני מתקפה ישראלית או אמריקנית.
חבל ההצלה הסיני
הסנקציות המוטלות על איראן, כולל איומים על חברות מסחריות בחסימת הגישה למערכות בנקאות בינלאומיות - אם יסחרו עמה - דרדרו את המשק האיראני לשפל חסר תקדים והבריחו השקעות חוץ רבות. כעת ההערכות הן שהעסקה האסטרטגית עם סין תפגע משמעותית באפקטיביות של הסנקציות הבינלאומיות על איראן, ובמאמץ לרסן את שאיפותיה הצבאיות והגרעיניות. אחרי תלות ארוכת שנים במדינות המערב, נדמה שאיראן יוצאת לדרך חדשה.
על אף שעבור איראן מדובר בחבל הצלה של ממש, גם סין אינה יוצאת מופסדת מהעסקה. הענק האסייאתי מבטיח לעצמו כעת אספקת נפט אמינה, זולה ורציפה, והיות שסין היא יבואנית הנפט הגדולה בעולם – יותר מ-10 מיליון חביות בשנה שמהוות כ-75 אחוז מצריכת הנפט העצמית שלה - מדובר בהישג של ממש. עוד צפוי ההסכם לחזק את השפעתה הפוליטית והצבאית של סין במזרח התיכון, לאחר שמעורבותה בו החלה זה מכבר במסגרת מלחמת האזרחים בסוריה.
ההסכם אמור להיחתם סופית במרץ 2021.
היה ראשון להגיב!