כשהודיע ראש הממשלה נתניהו על כוונתו להאריך את חלוקת דמי האבטלה לתקופה שמעל לשנה, רבים התריעו כי מדובר ב׳תמריץ שלילי׳ עבור צעירים מובטלים, שיעדיפו להישאר בבית ולא לצאת לעבוד. גם ראש אגף התקציבים באוצר, שאול מרידור, התריע על כך, אך הותקף על ידי מנכ״ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר שאמר: ״יש גבול, אף אחד לא רומה להיות מובטל, לכן לבוא ולומר שזה תמריץ שלילי זה דבר שהיה ראוי שלא יצא ממוצא פיו״. כפי שמתברר כעת מעדותם של בכירים בתעשייה הישראלית, ביניהם מנכ״ל 'אסם', יו״ר 'רב-בריח' ואחרים, נדמה שהצדק עם המתריעים.
תמריץ שלילי כפול שנה
״בימים אלה אני מנסה לגייס עובדים ונהגים ממקומות שונים שהיו בהם פיטורים, וזה קשה מאוד, כי יש דמי אבטלה מובטחים לתקופה של שנה״, אומר מנכ״ל אסם-נסטלה, אבי בן אסאייג בראיון ל׳גלובס׳. ׳אסם׳ כידוע, היא אחת מענקיות המזון הפועלות בשוק הישראלי כיום, המעסיקה אלפי עובדים, נסחרת בשווי של מילארדי שקלים ופוגשת ישירות, דרך מוצריה, כמעט כל משק בית בישראל.
בן אסאייג מסביר כי על המדינה לפעול כעת כדי לעודד עובדים לחפש משרות שונות, במקום לעודד אותם לשבת בבית באמצעות דמי האבטלה.

״לחלק כסף לאזרחים זו פשיטת רגל אמיתית״ | מנכ״ל אסם-נסטלה אבי בן אסאייג (קרדיט: יחצ)
לדברי מנכ״ל אסם-נסטלה, כלכלת ישראל ערב משבר הקורונה עמדה בנקודה מוצלחת אך עם זאת, ״יש לנו שנתיים שלוש לחיות על השומנים שצברנו, אבל זו תהיה שגיאה חמורה לחיות על השומנים האלה ולא לעשות פעולות מיידיות״. עוד אומר בן אסאייג כי ״מבלי שהממשלה תגבש תכנית כלכלית רב שנתית, למינימום שלוש-חמש שנים, יהיה קשה להחזיר את המשק לפסי הצמיחה הבריאים. אנחנו נכנסים למשבר באופן יחסי ככלכלה חזקה, אבל כמו כל דבר – כשאתה לא מתנהל נכון, ההידרדרות לתהום יכולה להיות מאוד מהירה״. בעיניו, פיתרון הכולל העברת כסף לאזרחים במציאות שעלולה להימשך גם שנתיים הוא ״בלתי אפשרי, זו פשיטת רגל אמיתית״.
עבודה במפעל? לא תודה
תעשיינים ישראלים נוספים טוענים שעל אף נתוני האבטלה הגבוהים הם אינם מצליחים לגייס עובדים חדשים למפעליהם, בדגש על עובדים צעירים שנוטים כעת להעדיף את דמי האבטלה. יו״ר חברת 'רב-בריח' ומפעל הדלתות עץ כרמיאל, שמואל דונרשטיין, ציין בראיון ל-ynet שבשבועות האחרונים החברה מנסה לגייס עשרות עובדים צעירים שאותם היא תכשיר על חשבונה, אך ללא הועיל. ״שולחים לנו מועמדים מלשכת התעסוקה אבל הם לא רוצים לעבוד. חלק אמרו שהם בינתיים מקבלים דמי אבטלה ולא מעוניינים לעבוד״. ולא מדובר ב׳עבודת רעב׳. המשרה שעליה מדבר דונרשטיין כוללת תשלום התחלתי של 40 ש״ח לשעה, והתשלום בתום ההכשרה עולה ל-50 ש״ח לשעה.

״עבודה בתעשייה בתור עבודה מועדפת״ | יו״ר רב-בריח שמואל דונרשטיין (מתוך: אתר רב-בריח)
״החל״ת היה טעות, הכסף היה צריך ללכת למעסיק כדי שישמר את העובדים״, טוען דורנשטיין. ההצעה שלו לשיפור המצב – החשבת התעשייה כעבודה מועדפת לצעירים. ״העובד יהיה פטור ממס הכנסה, המדינה לא תצטרך לשלם דמי אבטלה, נעשה להם הכשרות וצעירים ייקלטו בתעשייה״.
״אני וחבריי התעשיינים מחפשים עובדים למפעלים אבל אך אחד לא רוצה לעבוד כי האריכו להם את האבטלה והחל״ת בגלל התכנית המעוותת של הממשלה״, הוסיף תעשיין מהצפון. לדבריו, הוא ותעשיינים אחרים מחפשים בנרות עובדי ייצור ועובדי מכונות, אך האנשים שהוצאו לחל״ת לא מעוניינים בעבודה מכיוון ״שהם מקבלים 75 אחוז מהברוטו״. מצב זה מוביל לדבריו לחוסר סדר בשוק העבודה ובמעקב הנתונים של המדינה: ״הם אומרים שהם מוכנים לעבוד בשחור״. לטענתו, במקום שהממשלה תזרים את הכסף לעסקים תמורת התחייבות להעסיק את העובדים, ״נותנים להם (למובטלים) מתנות ... אני צריך עובדים ולא מצליח למצוא, זה טירוף. אני ממש בבעיה״.

״דמי אבטלה עד יוני 2021״ | רה״מ בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ״ץ (מתוך: דף הפייסבוק של ישראל כ״ץ)
"עדיף לי לשבת בבית"
גם מהצד השני, מספר צעירים ששוחחו עם כתב ב׳חדשות המשק׳ אמרו בדיוק את אותם דברים. ש׳ (24) מנתיבות סיפר כי טרם משבר הקורונה עבד במשרה מלאה עם שכר חודשי של כ-6,000 ש״ח ברוטו, ומשהוצא לחל״ת החל לקבל דמי אבטלה. ״קיבלתי 4,000 שקל אבטלה בחודש בממוצע. במצב הקיים עם הקורונה עדיף לשבת בבית ולהסתפק במשכורת של חצי משרה מאשר לצאת לשוק, להסתכן רפואית, כשבכלל לא בטוח שמוצאים בחוץ עבודה. וגם אם כן היא לא בטוח תהיה עם שכר הרבה יותר גבוה״. כנשאל ש׳ על עבודה במפעל בתחום המכונות, אמר כי ״זה נשמע כמו עבודה סיוט״, וכי היא אינה עדיפה מבחינתו על המצב הקיים של דמי האבטלה.
היה ראשון להגיב!