על רקע ההשתלטות של סין על הממשל בהונג קונג, צפויים האמריקאיים לסמן את המוצרים המגיעים מהונג קונג כמוצרים סינים. הסנקציה האמריקאית החדשה צפויה לפגוע כלכלית בעיר המשגשגת ולהגביר את המתיחות בין ארה"ב לסין.
המלחמה הכלכלית עולה מדרגה
החודש שעבר כלל שני אירועים משמעותיים על רצף המלחמה הכלכלית של ארה״ב בסין. בתחילת חודש יולי הכריזה הממשלה האמריקאית כי היא רואה בענקיות התקשורת והאלקטרוניקה הסיניות Huawei ו-ZTE איום בטחוני לאומי, החליטה לאסור עליהן את השימוש ברשת ה-5G באמריקה ואף הקצתה תקציב של 700 מיליון דולר לסיוע לחברות אמריקאיות להחליף את הרכיבים הסיניים שברשותם. האירוע השני התרחש בהמשך חודש יולי, כאשר סוכם בין סין לבין איראן על חתימת הסכם כלכלי בשווי 400 מיליארד דולר שייפרש על פני 25 שנים. כעת מתברר שבממשל האמריקאי לא נשארו אדישים לברית הסינית - איראנית, ובחרו לקחת את נסיונות חיזוק הכלכלה האמריקאית על פני הכלכלה הסינית, צעד נוסף קדימה.

סימון כלל המוצרים והסחורות מהונג-קונג (קרדיט: marketingtochina)
על פי פרסום של הממשל האמריקאי, סחורות המיוצרות בהונג-קונג ומיוצאות לארה״ב יידרשו בסימון ״יוצר בסין״ (Made in China), החל מתאריך ה-25 בספטמבר. נכון להיום, מספר תקנות סימון מוצרים סיניים כבר קיימות בארה״ב, אך כעת הרחיב הממשל את אכיפתן אף למוצרים מהונג-קונג. כרגע לא מסתמנת חלוקה בין מוצרי אלקטרוניקה, רכב, ביגוד או מזון, כך שכלל המוצרים בכלל תחומי הצרכנות יסומנו.
על פי ההסכמים המדיניים הבינלאומיים, הונג-קונג נחשבת במידה רבה לאוטונומיה המתקיימת תחת השלטון הסיני. כך למשל להונג-קונג מערכת משפט, מטבע, מכס והגירה משלה ואף מספר חוקים משלה השונים מאלו של סין. למעשה, רק מערכת ההגנה הצבאית והיחסים הדיפלומטיים שלה נתונים תחת חסות הממשלה המרכזית בביג׳ינג. אלא שמוקדם יותר השנה העבירה סין את ״חוק הביטחון הלאומי״ האוסר על אזרחים ״לחתור תחת סין״. טענות גורמים בכירים בהונג-קונג בעקבות העברת חוק זה היו כי החוק יביא לחיסול העצמאות של הונג-קונג ויאפשר לממשל בביג׳ינג להחזיק בהונג-קונג כעוד מחוז בסין.

עסקה כלכלית של 400 מיליארד | חמינאי ונשיא סין שי ג׳יפינג (קרדיט: ויקיפדיה)
״הונג-קונג כבר אינה מספיק אוטונומית בכדי להצדיק יחס שונה בנוגע להתנהלות אל מול סין״, אמרו בממשל האמריקאי בנימוק להחלטה החדשה, כאשר הם מסתמכים על המהלך הסיני של העברת ״חוק הביטחון הלאומי״ כהוכחה לכך שאין סיבה לנקוט במדיניות שונה בין סין לבין הונג-קונג.
נושא המאבק הכלכלי נגד סין הוא אחד מהנושאים המרכזיים בהם בחר הנשיא האמריקאי דונלד טרמאפ להתמקד בקמפיין הבחירות שלו לקראת הבחירות בנובמבר הקרוב. לאחרונה אף אמר הנשיא טראמפ כי המועמד הדמוקרטי ג׳ו ביידן הוא ״מתנה״ בשביל סין, וכי אם ייבחר לנשיאות ״סין תשלוט בארצות הברית״. יש לציין כי גם באיראן מפללים לזכייתו של ביידן, שתוביל לתפיסתם לביטול הסנקציות ולחזרה להסכם הגרעין.
היה ראשון להגיב!