״לצערי הרב נראה שמשרד החקלאים לא מתעניין ביוקר ובתחרותיות במשק. כל שעומד לנגד עיני המשרד והעומד בראשו הוא לדאוג לקבוצת אינטרס קטנה שהוא נמנה עליה גם אם הציבור הרחב כולו, ובפרט השכבות החלשות, משלמים את המחיר״, אומר אלעד מלכא, מנכ"ל האינטרס שלי התוקף את ההגנות החלות על יצרניות שמן הזית המקומי, היקר ב-20% משמן הזית המיובא.
שמן זית תוצרת חו"ל
בעשור האחרון רשמה הכמות השנתית של שמן הזית המיוצר בישראל עלייה ניכרת. אם בעשור הראשון של המאה הנוכחית ממוצע ייצור השמן בשנה בישראל עמד על כ-6,000 טון שמן, הרי שבעשור השני של המאה ממוצע זה עומד על כ-16,000 טון. כך עולה מנתוני משרד החקלאות.
משרד החקלאות מגביל את כמות הייבוא השנתית של השמן לישראל ומטיל מכס בשיעור גבוה של 12 אחוז על השמן המיובא מחו״ל. המטרה: הגנה על הייצור המקומי, המחזיק כיום את הרוב המוחלט של שוק שמן הזית. הבעיה: הגנה זו מגיעה על חשבון הכיס של משק הבית הישראלי.
עבודה בעיניים
מנתוני משרד החקלאות עולה כי בעוד שהמחיר הממוצע לבקבוק שמן זית מיובא מחו״ל הוא 34 ש״ח, המחיר לבקבוק שמן זית בתוצרת ישראלית הוא 41 ש״ח, מחיר הגבוה ביותר מ-20 אחוז ממחיר השמן המיובא. אולם לאור הגבלת מכסת הייבוא והטלת מכס גבוה על שמן הזית המיובא מחו״ל, יוצא שנכון לשנת 2018 שמן הזית הנמכר בשוק בישראל מורכב מ-80 אחוז שמן זית מקומי ו-20 אחוז שמן זית מיובא. זאת, תוך ש-61 אחוז מהמכר ברשתות השיווק מגיע מארבע שחקניות מרכזיות.

ייצור שמן זית בישראל (מקורות: ענף הזית במועצת הצמחים, ו- 2018 IOC)
״התחלתי להיכנס לאחרונה לבדיקה של חסמי הייבוא על שמן זית. כרגיל, מכס גבוה״, כתב אמש (27/10) מנכ״ל ׳האינטרס שלנו׳ אלעד מלכא. מלכא ערך בדיקה בדו״ח עדכני של משרד החקלאות בו נכתב כי: ״היום רוב המכר של שמן זית ברשתות השיווק הוא שמן זית מיובא או ערבוב של שמן מקומי עם שמן מיובא״. עוד הוסבר בדו״ח כי: ״חלק משמעותי של הצרכנים אינם מודעים לכך שהשמם שהם קונים אינו מייצור מקומי״.
את המחיר משלמות השכבות החלשות
״מה הפואנטה להגן על תוצרת מקומית אם תוצרת מקומית היא למעשה שמן זית שיובא מחו״ל בצובר והוכנס לבקבוק בארץ עם קצת שמן מקומי״, תהה מלכא, והוסיף: ״זו גאוות הקונים כחולבן שלכם?״. בשיחה עם ׳חדשות המשק׳ הסביר מלכא מדוע נעשים צעדים כגון ייבוא שמן זית ומכירתו כחלק מהייצור המקומי. ״התוצרת המקומית יקרה משמעותית מתוצרת אירופאית או סינית לדוגמה. משרד החקלאים חושש שבמצב כזה צרכנים יעדיפו תוצאת חוץ על פני תוצרת מקומית״.

מנכ״ל ׳האינטרס שלנו׳ אלעד מלכא (מתוך דף הפייסבוק של אלעד מלכא, צילום: שרון גבאי)
״ייבוא שמן בצוברים, המשמש למהילת שמן תוצרת הארץ, מוזיל עלויות ליצרנים המקומיים ומאפשר להם להישאר ברמת מחירים יקרה רק במקצת אל מול תוצאת חוץ״, אומר מלכא ומסכם שאי אפשר להמנע מהמחשבה כי משרד החקלאות בוחר לעזור למסודרים על חשבון כולנו.
היה ראשון להגיב!