תכנית ה׳מטרו׳ בגוש דן עלתה השבוע לכותרות על רקע מחלוקת חריפה בין שרת התחבורה הנוכחית מירי רגב (׳הליכוד׳) לבין שר התחבורה הקודם בצלאל סמוטריץ׳ (׳ימינה׳).
השרה רגב הביעה התנגדות לפרוייקט בטענה שמעדיפה לנתב את תקציבו לפיתוח התחבורה בפריפריה, אולם לטענת ח״כ סמוטריץ׳ המקור התקציבי העיקרי צפוי להגיע מהשקעות פרטיות והכנסות מהשבחת ערך הקרקע באזורי הביקוש הסמוכים לקווים המתוכננים.
כעת מצטרף כעת לויכוח יואב לרמן, שותף בחברת פלאנט תכנון ערים. בטור של לרמן שפורסם אמש (28/10) ב׳גלובס׳ הוא הסביר מדוע ה׳מטרו׳ הינו ״מנוע הצמיחה של מטרופולין תל אביב״ וכיצד ביטולו ייפגע במוביליות החברתית בישראל כולה.
הסטנדרט הבינלאומי
״פרויקט המטרו למטרופולין תל אביב שמקודם בימים אלה במוסדות התכנון, הוא הרבה יותר מתוכנית תשתיתית״, קבע לרמן בתחילת מאמרו והוסיף כי המיזם יביא לצמיחה בתחומים רבים כגון פיתוח מגורים, תעסוקה וסביבות חיים.

״הרבה יותר מתכנית תשתיתית״ | מפת ה׳מטרו׳ המתוכנן (מתוך: אתר נת״ע)
מהנתונים שהביא לרמן עולה כי ביחס למטרופולינים מרכזיים בעולם מימדיה של תל אביב נחשבים ״בינוניים-גדולים״. בכלל המטרופולינים במדינות ה-OECD בהם מתגוררים חמישה מיליון בני אדם ומעלה נצפית מגמה של השנים האחרונות במסגרתה משקיעות הרשויות תקציבים משמעותיים בפיתוח תשתיות התחבורה הציבורית, בין השאר בדמות מטרו, על מנת להאיץ את התהליך של השנים האחרונות בו יותר ויותר תושבי מטרופולינים נפרדים מרכבם הפרטי לטובת תחבורה ציבורית. רווחים נוסף של תהליך זה הוא היכולת לפנות שטח לתנועה אורבנית כגון אופניים והליכה ואף צמצום זיהום האוויר.
לטובת הכלל
לרמן ציין כי גידול האוכלוסייה בתל אביב נמצאת במגמת עלייה כאשר בשנת 2030 היא צפוייה למנות כחמישה מיליון תושבים ועשור לאחר מכן כשישה מיליון. עוד הוא הסביר כי ללא בניית המטרו תיאלץ הבנייה בתל אביב ובאזור גוש דן לעבור ״פרבור״, כלומר התרחבות הבנייה תוך השתלטות על שארית השטחים הפתוחים והמערכות האקולוגיות באזור. זאת תוך שעלויות התחבורה הציבורית יעלו והזדמנויות התעסוקה יצטמצמו.
״ביטול המטרו יעמיד את פיתוח המטרופולין בפני שוקת שבורה, ולא ניתן יהיה לבצע תהליכי התחדשות וצמיחה אינטנסיביים״, סיכם לרמן. ״בנוסף יהיו השלכות חמורות על צמצום המוביליות החברתית והגדלת ההשפעות הסביבתיות השליליות במטרופולין ובישראל בכלל״, שכן רבים מהמועסקים במקומות עבודה בתל ובגוש דן כיום אינם מתגוררים באזור המרכז. למעשה, לאנשים אלו ולנוספים שירצו לעבוד בתל אביב ובאזור בעתיד, ייעול התחבורה הציבורית בעיר עשוי להיות הגורם שיכריע האם יעבדו בה או לא, והאם המוביליות בישראל תצליח לעלות ולגדול.
ע״פ ׳נתיבי תחבורה עירוניים׳ (נת״ע) התכנון הינו בניית והפעלת שלושה קווי מטרו במרכז הארץ, בדגש על גוש דן, אשר יעברו ב-24 רשויות מקומיות, ייפרשו על פני 150 ק״מ של קווים שיחולקו ל-109 תחנות. בנת״ע צופים כי הכמות הממוצעת של האזרחים אשר יעשו שימוש במטרו נאמדת בכשני מיליון ליום ו-450 מיליון בשנה.
היה ראשון להגיב!