בדיונים אודות מדיניות ההגירה בישראל נשמעות לעיתים טענות לפיהן אין זה חוקי להרחיק מסתננים סודאנים מישראל בחזרה לארץ מוצאם. טענות אלו נשמעות לרוב מפי פעילי זכויות אדם מארגונים הומאניים שונים ומעוררות מחלוקות רבות המוכרעות פעמים רבות בבית המשפט.
אולם כפי שמסביר כעת מייסד ומנהל המרכז למדיניות הגירה ישראלית יונתן יעקבוביץ׳ לא קיימת שום מניעה משפטית להרחקת מסתננים סודאניים מישראל. בדו״ח שפרסם לאחרונה המרכז למדיניות הגירה ישראלית מפורטות פסיקות ותיקים רבים מבית הדין לזכויות אדם לפיהם גירוש מסתננים מסודאן בחזרה למדינתם הוא חוקי ומדינות כגון אנגליה, בלגיה, הולנד, איטליה, יוון, הונגריה, שוודיה, אסטוניה ונורווגיה כבר ביצעו ומבצעות גירושים כאלה.
חוקי ותקין
״בעוד שכל מדינות המערב מרחיקות מהגרים לא חוקיים חזרה לסודאן כדבר שבשגרה, כעת בית הדין האירופאי לזכויות אדם (ECHR), אחד מבתי המשפט הבכירים בעולם, פסק כי ניתן להרחיק אפילו סודאנים ממוצא דרפורי חזרה לחרטום״, כתב אמש (31/10) יעקבוביץ׳, והוסיף כי אף הטריבונל העליון של הממלכה המאוחדת (UKUT) קבע כי ניתן להרחיק בכפייה גם מהגרים שמוצאם מהרי הנובה בסודאן.

הרוב הגדול של הציבור בישראל תומך בגירוש מסתננים בחזרה לאפריקה | גדר ישראל מצרים (קרדיט: ויקיפדיה)
יעקובוביץ׳ סיפר כי לאחר שבקשותיהן של זוג מסתננים מסודאן לקבלת מקלט בהולנד נדחו שוב ושוב, הם בחרו להגיש בקשת מקלט נוספת, הפעם בטענה כי חוששים שיכריחו אותם למול את בנותיהן. בית המשפט בהולנד החליט להשיב את הזוג לארצם בכל אופן, תחת ההבנה כי בהנחה שההורים מתנגדים באופן נחרץ למהלך, לא קיים חשש אמיתי לשלום הבנות, ״ושום סבתא לא תכפה זאת עליהן״.
הזוג הסודאני בחר לערער ל-ECHR, אך זה ״השליך אותם מכל המדרגות״ וקבע כי ניתן להשיבם לארצם ללא חשש, היות ותופעת מילת הנשים בסודאן כיום אינו כפי שהיה פעם כך שהתנגדות ההורים תספיק בשביל להגן את על בנותיהם. ״כל זה היה עוד בשנת 2016״, הסביר יעקובוביץ׳, ״עוד לפני המהפכה האזרחית בסודאן והרבה לפני שעבר גם שם חוק שיאסור על זה״.
התמיכה הציבורית: נרחבת
יעקובוביץ׳ סיכם וכתב כי: ״אם כן, רגע לפני שקמפיין הבכי והנהי וזילות השואה מתחיל, תזכרו, כל מי שטוען שהרחקה לסודן מנוגדת לחוק הבינלאומי שקרן, בור, או שניהם״. בשיחה עם ׳חדשות המשק׳ הסביר עוד יעקובוביץ׳ כי: ״עד היום הקושי העיקרי היה חוסר היחסים הדיפלומטיים שלנו עם סודן, ולכן בניגוד לכל שאר מדינות המערב שמרחיקות סודנים באופן שוטף לישראל לא היתה יכולת כזו. כמובן שאנחנו מקווים שההסכם החדש עם סודאן ישנה את המצב, אבל צריך לזכור שלמרות חוסר הקשרים וחוסר היכולת להרחיק בכפייה, עד היום למעלה מ-5,000 סודנים יצאו מישראל חזרה לסודאן באופן עצמאי״.

״לא קיימת שום מניעה משפטית להרחקת מסתננים סודאניים מישראל״ | קרדיט: צילום מסך מיוטיוב
יעקובוביץ׳ הסביר כי קיים פער משמעותי בין האופן בו מוצגת סוגיית גירוש המסתננים בתקשורת המיינסטרים לבין זו הרווחת בציבור. ״כל הסקרים מראים שיש תמיכה רחבה מאוד בגירוש המסתננים״, ציין יעקובוביץ׳. ״גם הסקרים הפנימיים שנעשו וגם המחקרים הבינלאומיים ששנעשו, ביניהם אף המחקר של מכון PEW, מראים כי ישראל היא מהמדינות השמרניות ביותר כלפיי הגירה וכי מרבית האוכלוסייה תומכת בהרחקת מהגרים לא חוקיים״. לדברי יעקובוביץ׳ יש על כך הסכמה ״מאמצע מפלגת העבודה ועד לבן גביר״. עוד ציין כי ״אפילו בקרב החברה הערבית למעלה מחמישים אחוז תומכים בהרחקת מסתננים, ולכן בוודאי שיש פער בין התמיכה הציבורית לבין היחס שהנושא מקבל לא פעם בתקשורת המיינסטרים.
היה ראשון להגיב!