תמריץ העבודה השלילי נמשך: החלטת הממשלה להארכת הזכאות לדמי האבטלה עד לחודש יוני של השנה הבאה עודנה פוגעת בעסקים. החלטה זו, אשר כבר הביאה צעירים רבים להישאר בבית במקום לצאת לעבוד ורוקנה מפעלים ותעשיות מעובדים, ממשיכה למנוע משכירים מובטלים לחזור לעבוד גם כעת, לאחר היציאה מן הסגר השני.
קשה להתחרות בדמי האבטלה
כפי שעולה מעדויות של צעירים רבים, הישראלים מעדיפים לעבוד ב׳שחור׳ מבלי לדווח על כך על מנת שיוכלו להמשיך ולקבל את דמי האבטלה במקביל. כך למשל מעידה סטודנטית בת 25 אשר לפני הקורונה עבדה במשרד ממשלתי וכעת משלימה הכנסה בשחור מעבודה כבייביסיטר, אשר שוחחה עם ynet והעידה כי אם לא היתה זוכה לדמי האבטלה היתה מחפשת עבודה, ״אבל בתור סטודנטית, 3,000 שקל בשחור בנוסף לדמי האבטלה סוגרים לי את החודש; בכוונה הלכתי לבייביסיטר כדי להמשיך לקבל את דמי האבטלה״.
בעל עסק מתחום המזון ששוחח עם ynet סיפר כי מחפש בנרות עובדים לעסק שלו הנמצא ב״מצוקת עובדים קשה״, ואף מציע שכר של כ-8,000 ש״ח, אך שכר זה לא מספיק לצעירים המצליחים להשתכר יותר מדמי האבטלה בשילוב של השלמת עבודה בשחור מהצד. ״כל מי שבא אומר לי ׳אתה מוציא לי תלוש?׳ וכשאני עונה לו שכן, אז הם אומרין שלא מתאים להם עכשיו״, סיפר בעל העסק, והוסיף כי ״יש כאלו שאפילו אומרים לי ׳תוריד לי למשכורת מינימום ואל תתן לי תלוש׳״.

גם לאחר היציאה מהסגר השני מעסיקים מתקשים להעסיק עובדים | סגר, צילום: דוברות המשטרה
מעסיק אחר המנהל כלבו גדול סיפר כי אחת העובדות שלו אשר שבה מחופשת לידה דרשה ממנו לשלם לה את המשכורת בשחור או שתתפטר, תוך שמסבירה לו: ״אתה לא יכול לשלם לי את מה שהמדינה נותנת לי, תשלם לי בשחור״. משסרב, עובדת זו אכן התפטרה ובחרה לפנות לדמי האבטלה ולעבודה שחורה אחרת מהצד.
דברים דומים נשמעו מפי אשת עסקים המחזיקה במספר מסעדות במרכז הארץ אשר סיפרה ל-yent כי: ״90 אחוז מהאנשים שפנו לבקש עבודה או שפנינו להציע להם עבודה אמרו בצורה ישירה מאוד שהם מוכנים לעבוד רק בשחור״. מגמה זו אף נתמכת על ידי נתוני סקר המדד הלאומי של ynet וקיימא. מהסקר עולה כי למעלה משליש מהנשאלים מכירים ישראלים שהעדיפו לקבל מהמדינה דמי אבטלה ולא לחפש עבודה. מתשובותיהם של הנסקרים עלה כי כל אחד מהם הכיר בממוצע 6.7 אנשים שנמנעים מחיפוש עבודה משום שנסמכים על דמי האבטלה.
משמאל ומימין
את החלטת הענקת דמי האבטלה עד ליוני 2021 תקפו עד כה רבים מימן ומשמאל, אמנם לקולות אלו מצטרף כעת אף יו״ר ההסתדות ארנון בר דוד. בראיון ל-yent אמר הבוקר (01/11) בר דוד כי הכשלון המרכזי של הממשלה היתה ההתנגדות למודל הגרמני והארכת דמי האבטלה לשוהים בחל״ת עד ליוני 2021. לטענת בר דוד הסיבה שהממשלה מסרבת לאמץ את המודל הגרמני היא כי ״באוצר לא מאמינים לבעלי העסקים שידווחו אמת״.

אין מנוס מאימוץ המודל הגרמני | יו״ר ההסתדרות ארנון בר דוד (קרדיט: דוברות ההסתדרות)
״אני מדבר עם בעלי מפעלים, הם מחפשים עובדים ולא מוצאים. אנשים לא רוצים לעבוד כי הם מקבלים דמי אבטלה״, הסביר בר דוד והדגיש כי אין מנוס מלאמץ את המודל הגרמני. כזכור, במודל זה האזרחים מקבלים את הכסף שמקצה להם הממשלה לצורך דמי אבטלה דרך מעסיקיהם, ובכך זוכים המעסיקים והעובדים להעלאה בשכר תוך עידוד חזרה לעבודה. זאת בניגוד למודל הנהוג כיום בישראל לפיו זוכים העובדים לדמי האבטלה רק אם לא מועסקים כלל.
היה ראשון להגיב!