המיעוט המוסלמי האויגורי, המתגורר בצפון מערב סין סובל כבר עשרות שנים מדיכוי מצד המשטר הקומוניסטי בסין. במהלך השנים התפרסמו דו״חות רבים, בין השאר של ארגון UN Watch המתארים את הזוועות שמבצעים הסינים באויגורים. היחס הנוקשה שמשליטה סין על האויגורים כולל איסור קיום טקסי דת, חיוב לבישת צמיד עקב בעל מכשיר איתור ואף שליחת הילדים למחנות חינוך מחדש שונים ברחבי סין.
אולם כעת, חשיפה מטלטלת מפי עובדת ותיקה באו״ם מגלה כי הארגון האמון על סיוע למיעוטים נרדפים ולבני אדם משוללי זכויות אדם, מסייע למשטר הסיני לדכא את האויגרים. בראיון שמסרה עורכת הדין לזכויות האדם באו״ם אמה ריילי לרשת LBS הבריטית, היא חשפה מנגנון פעולה בין האו״ם לבין סין המעלה תמונה מטרידה ביותר.
סיוע רצחני
״עבדתי בג׳נבה במועצה לזכויות האדם של האו״ם״, סיפרה ריילי, אשר למעשה עדיין מועסקת בארגון כיום. ״לפני כל כינוס של המועצה, הממשלה הסינית שואלת נציג באו״ם האם אנשים מסוימים מתכוונים להגיע. מסירת מידע זה לממשלות היא מנוגדת לחוקים לחלוטין, אך האו״ם מחריגים בנושא זה את סין, ואת סין בלבד, ונותנים לממשלה הסינית את שמות האויגורים שתכננו להגיע. סין עושה שימוש במידע זה והולכת ומטרידה את משפחותיהם של אותם אנשים בסין״.
״תני לי להבין את זה רגע, כי אני בשוק״, השיב המראיין. ״האו״ם מעבירים את השמות של האנשים שבאים כדי להעיד שעושים להם רצח עם, לממשלה שעושה להם את רצח העם?״.
״בדיוק״, השיבה ריילי. ״כשאנשים באים למועצת זכויות האדם של האו״ם כדי לאתגר את סין בנושא רצח העם שמבצעת, במקום לעזור להם, האו״ם מעבירים את שמותם לסין והיא מפעילה עליהם ועל משפחותיהם לחץ, כולל כליאת משפחותיהם ועינויין, בכדי שישנו את תכניותיהם ולא יבואו להעיד באו״ם״.
פוליטיקה לפני זכויות אדם
״אני מתריעה על כך מאז 2013, הדבר הזה מתרחש כבר שנים״, קבעה ריילי ואף ציינה כי ״הבוס האישי שלי הוא האדם שמעביר לסין את השמות״. ריילי הסבירה כי: ״אף אחד לא יכול לתבוע את האו״ם באשמה של סיוע לרצח עם או למעשים אחרים מכיוון שהארגון חסין מבחינה משפטית ודיפלומטית. בית המשפט היחיד בו ניתן לתבוע את האו״ם הוא בית הדין הפנימי בארגון, ואכן הגשתי תביעה כנגדם בבית דין זה״. לדבריה, בבית הדין הפנימי טענו בכירי האו״ם להגנתם כי אין לתעדף סוגיות זכויות אדם על פני ׳פוליטיקה׳ ו׳קשרים בינלאומיים׳.
״יש לי אימיילים בהם נעשתה העברת השמות ויש לי פרוטוקולים משפטיים בהם האו״ם מגן על מעשיו בבית הדין הפנימי ואומר שזה בסדר לשקר במטרה לשמר את היחסים עם סין״. עוד ציינה ריילי כי מאז שיצאה בפומבי נגד הליך זה סמכויותיה המקצועיות בתפקיד צומצמו לרמה אפסית.
״את יודעת מה עלה בגורלם של האויגורים ששמותם הועברו לסין?״, שאל המראיין. ״יש לי עדויות של כמה מהם. אחד מהם סיפר שאחיו נכלא במעצר שרירותי ולא נראה מאז. שני הוריו של אחד אחר נהרגו במחנות ריכוז סיניים״.
״זהו פשע, זהו מעשה פלילי, וכתבתי על כך למזכ״ל האו״ם. יש שלושה דברים המוגדרים כקו אדום בזכויות אדם והם רצח עם, עבדות ועינוי, והממשל הסיני עונה על שלושת הקטגוריות בנוגע לאויגורים. וכשפגשתי את המזכ״ל באופן אישי בחודש פברואר הוא אמר לי שהוא יודע שאני דוברת אמת אך שיהיה קשה לפתור את המקרה הזה; זה ההיפך מהסיבה לשמה קיים האו״ם״.
ריילי סיפרה כי עושה כל שביכולתה להפיץ את מעשים אלו של האו״ם בכמה שיותר כלי תקשורת ועיתונים, אך העידה כי ״האו״ם מסכל את פרסום חלק מהכתבות האלה״.
היה ראשון להגיב!