גם אם הנשיא טראמפ ייבחר לכהונה שנייה וגם אם לא, את תכנית ׳פרוייקט 1619׳ כנראה שכבר לא ילמדו בבתי הספר בארה״ב • הפרוייקט מבקש לשכתב את נרטיב הקמת ארה״ב מסיפור של חירות לסיפור של עבדות • עוד טוענים בפרוייקט, אשר זכה בפרס פוליצר, כי ארה״ב לא קמה ב-1776 עם הכרזת העצמאות אלא ב-1619 עם הגעת העבד האפריקאי השחור ליבשת
ישראלים רבים אינם מודעים כלל ל׳פרוייקט 1619׳ שנולד בשנה שעברה. מדובר בפרוייקט פרי יוזמתו של עיתון ה׳ניו יורק טיימס׳ המבקש לשנות את הנרטיב ההיסטורי של הקמת ארה״ב ככזה אשר מושתת על עבדות, ולא על חירות. מקימי הפרוייקט מבקשים לשנות את ספרי ההסיטוריה כך ששנת הקמת ארה״ב תוגדר כשנת 1619, השנה בה הגיעו העבדים האפריקאים הראשונים למושבת וירג׳יניה, במקום שנת 1776 בה הוכרזה עצמאותה של ארה״ב.
הנשיא טראמפ נודע בהתנגדותו החריפה לפרוייקט ואף הודיע בעבר כי יש לאסור את הכנסתו לבתי ספר ואיים כי יקצץ את תקציבם של בתי ספר שיכניסו אותו לתכנית הלימודים שלהם. אולם אתמול (02/11) חתם הנשיא על הקמת הוועדה הממשלתית שתילחם ב״אינדוקטרינציה״ שמבקשים ארגוני שמאל רדיקליים לבצע לתלמידים בארה״ב.
נסיונות לשכתוב ההיסטוריה
את ׳פרוייקט 1619׳ כבר הוקיעו פעמים רבות בעבר הנשיא טראמפ ואף סנאטורים רפובליקנים נוספים כדוגמת טד קרוז שכינו אותו ״תעמולה שמאלנית״. אולם לראשונה, הוקמה ועדה ממשלתית שכל תפקידה הוא לדאוג כי הפרוייקט לא ישיג אחיזה בתכניות הלימוד בבתי הספר האמריקאים.
את הפרוייקט הגתה עיתונאית ה׳ניו יורק טיימס׳ ניקול האנה ג׳ונס במאמר שפרסמה באוגוסט 2019 במסגרת גיליון העיתון שציין 400 שנה לתאריך הגעתם של העבדים האפריקאים הראשונים לארה״ב. ג׳ונס קראה לבחון מחדש את היסטוריית ארה״ב לאור ״מורשת העבדות הנרחבת״ שאפיינה אותה. היוזמה זכתה לתמיכת מוסדות יוקרתיים כגון הסמית׳סוניאן ואף הביאה לזכייתה של ג׳ונס בפרס פוליצר על הפרוייקט שכונה על ידי הוועדה כ״פורץ דרך״.
בין אלו שהגיבו לפרוייקט באופן אוהד ביותר נמנית הסנאטורית הדמוקרטית והמועמדת לתפקיד סגנית נשיא ארה״ב קמלה האריס. האריס כתבה בטוויטר כי: ״פרוייקט 1619 הוא חשבון נפש עוצמתי והכרחי של ההיסטוריה שלנו. אנחנו לא יכולים להבין את הבעיות שקיימות כיום ולהתייחס אליהן מבלי לומר את האמת אודות כיצד הגענו לפה״.
מוקדם יותר השנה הציג הנשיא טראמפ קו פעולה תקיף אף כנגד גופים ממשלתיים במדינות שונות בארה״ב אשר הפעילו ׳תכניות אימון ללבנים׳ המבקשות לסייע להם להבין שהינם בעלי תפיסות גזעניות מעצם היותם לבנים ולהקנות להם דפוסי חשיבה חדשים שאינם גזעניים. כך, בחודש ספטמבר האחרון הורה הבית הלבן למוסדות שקיימו תכניות מסוג זה להפסיקן לאלתר תוך איום שלילת תקציבים פדרליים. ״אני שמח לדווח כי בהתאם לדירקטיבה של הנשיא תכניות אלו הופסקו באופן מיידי״, הצהיר מנהל אגף התקציבים בבית הלבן רוס ווט.
היה ראשון להגיב!