הסינים שופכים מיליוני דולרים וקונים השפעה בתקשורת האמריקאית והישראלית. זרוע תעמולה של ממשלת סין שילמה מאז נובמבר 2016 לוושינגטון פוסט מעל 4.5 מיליון דולר ולוול סטריט ג'ורנל כ-6 מיליון דולר כדי שיכניסו למהדורותיהם מוספים פרסומיים המתחזים למוספים חדשותיים. שני העיתונים, בין העיתונים המובילים בארה"ב והנחשבים בעולם, הם רק שניים מהיעדים של ממשלת סין שהצליחה לשלוח את זרועותיה ולממן תוכן פרסומי מוסווה היטב. יעד נוסף ומוכר לקוראים הוא בתאגיד השידור הציבורי כאן.
איך זה עובד?
התפרצות וירוס הקורונה זרקה את העולם למשבר כלכלי וחברתי אדיר ואת סין למשבר יחסי הציבור הגדול בתולדותיה. סין מואשמת על ידי טראמפ וחלק ממנהיגי המערב בהתנהלות נכלולית שסייעה להתפשטות הקורונה ולנזק המוערך בטריליוני דולרים ומאות אלפי הרוגים. מסתבר שאחת מהדרכים של הסינים להתגבר על המשבר היא לקנות את דרכם לליבם של המו"לים החשובים ביותר במערב.
כך זה עובד. העיתון "סין היום" (China Daily) מופעל על ידי מחלקת יחסי הציבור של המפלגה הקומוניסטית הסינית, מחלקה שתפקידה הפצת תעמולה. במשך השנים האחרונות, העיתון שילם מיליוני דולרים לעיתונים מובילים בארה"ב, כמו הוושינגטון פוסט, הניו יורק טיימס והוול סטריט ג'ורנל כדי שאלה יכללו מוספים מטעמו. המוספים, שמפורסמים תחת הכותרת "מבט לסין" (China Watch), נראים כמו תוכן חדשותי למרות שבפועל הם תכנים פרסומיים מטעם "סין היום".
המידע הנ"ל לא נחשף לקורא הממוצע, והוא נעשה גלוי בזכות חשיפת המסמכים שהגישו העיתונים כחלק מהעמידה בתנאי "חוק רישום סוכנים זרים" של ממשלת ארה"ב. מאז 2017, השקיע העיתון "סין היום" מעל 11 מיליון דולר בפרויקט, וכ-35 מיליון דולר באופן כללי בארה"ב. בתחילת השנה משרד החוץ האמריקאי סיווג את "סין היום", יחד עם ארבע חברות מדיה נוספות המתופעלות בארה"ב על ידי ממשלת סין, כ"משלחת זרה", וצמצם את מספר העובדים הסיניים המורשים לעבוד בה.
מעניין לציין שבפברואר השנה ביטלה ממשלת סין את אשרת העיתונאי של שלושת כתבי הוול סטריט ג'ורנל לאחר שהעיתון סירב להתנצל על "כותרת גזענית" של אחד ממאמרי הדעה שפרסם על משבר הקורונה בסין, תחת הכותרת "האיש החולה האמיתי של אסיה".
בסרטון: שיאוצ'י שי, הידוע כ"איציק הסיני", חושף את מקום העבודה שלו.
כאן סין
לא רק ארצות הברית היא יעד לתעמולה סינית, אלא גם ישראל. במרץ השנה, חשף אתר "העין השביעית" את העובדה שתאגיד השידור הישראלי, שהינו כידוע חברה ממשלתית הממומנת מכספי משלמי המיסים, קיבל כ-800,000 שקלים מאחת מזרועות התעמולה של המשטר הסיני, "הרדיו הבינלאומי של סין". הסכום, השקול ל-1% מהמימון השנתי שמקבל התאגיד מממשלת ישראל, נמסר תמורת הפקה של סרטוני רשת, כדוגמת "איציק הסיני". התאגיד ניסה להסתיר את פרטי העסקה, אך הם הגיעו ל"עין השביעית" ממקורות אחרים. הרמז היחיד לעובדה שהסרטונים אינם תוכן עצמאי של תאגיד השידור הישראלי הוא ציון בקרדיטים שבסוף כל סרטון על כל שהוא הופק "בשיתוף הרדיו הבינלאומי של סין".
במאמר שהתפרסם לפברואר באתר האינטרנט של מרכז בגין-סאדאת של אוניברסיטת בר-אילן, מזהיר החוקר רועי ילניק ש"החשש הוא לא שהתכנים מועברים לציבור הישראלי... אלא שהם מובאים ללא תגובה... התקשורת הישראלית, שאמורה לספק דיווחים חדשותיים עצמאיים, חוזרת כתוכי על המסרים הסיניים ללא ניתוח או פרשנות".
היה ראשון להגיב!