ממשלת מונגוליה הטילה ביום שישי האחרון סגר על האזור המערבי של המדינה, לאחר שזוהו בו שני מקרים של דבר. חל איסור על כניסת כלי רכב לאזור. מוקד האירוע שוכן על גבול סין ובמרחק 300 קילומטר מהגבול עם רוסיה.
מקור ההידבקות הוא כנראה מרמיטה שהייתה נגועה בדבר בובוני, ולרוע המזל ניצודה למאכל על ידי שני אחים צעירים. האחים מאושפזים בבתי חולים נפרדים במחוז חובד במונגוליה. האח המבוגר יותר, בן 27, נמצא לפי דיווח של משרד הבריאות המונגולי במצב אנוש והוא סובל מכשל מערכתי, כולל "מחלת ריאה משנית". ללא טיפול, הזיהום החיידקי יכול לקטול אדם בוגר תוך 24 שעות. תחילת המחלה בעליית חום מהירה, ועמה בהתנפחות של בלוטות הלימפה בבתי השחי, בצוואר ובמפשעה. זן נדיר של החיידק גורם גם לזיהום בריאות.
המרכז הלאומי של מונגוליה למחלות זואונוטיות (מחלות העוברות בין בעלי חיים לבני אדם), אישר את האבחנה הרפואית, ודיווח שדגימות נלקחו מ-146 אנשים שבאו במגע עם שני האחים והוכנסו לבידוד. גם חוקרים מטעם ארגון הבריאות העולמי נסעו למוקד ההדבקה.
לפני כשנה, באפריל 2019, אירע מקרה דומה במונוגוליה, כאשר בעל ואישה שאכלו בשר מרמיטה נא לקו בדבר השחור ומתו. האירוע התרחש במחוז באיין-אולגי, הנמצא גם הוא במערב מונגוליה.
100 מיליון הרוגים בסיבוב הקודם
הדבר הבובוני היא מחלה מדבקת הנגרמת ע"י החיידק ירסיניה פסטיס. החיידק נישא על גבי פרעושים ומתפשט בין מכרסמים דוגמת חולדות ומרמיטות. המחלה עוברת באמצעות עקיצות הפרעושים, והיא יכולה להתפשט גם באמצעות מגע עם נוזלי גוף. טיפול אנטיביוטי עשוי להיות יעיל כנגד החיידק, אך רק בשלביו הראשונים.
מגפת המוות השחור קטלה בין השנים 1351-1347 כ-75 מיליון בני אדם ברחבי העולם, 20 מיליון מהם באירופה לבדה – כשליש מאוכלוסיית היבשת. לפי הערכות שונות מספר המתים היה גבוה בהרבה, ועמד על 200 מיליון בני אדם. גם לאחר שהמגפה הסתיימה, המחלה עצמה נותרה באירופה והתפרצה תדיר עד המאה ה-18. מאז, המחלה נעלמה לגמרי בעולם המערבי.
ארגון הבריאות העולמי מעורב אמנם גם הוא בניהול האירוע, אך נוכח מחדליו בבלימת נגיף הקורונה יש לקוות שהעולם אינו עומד בפני התפרצות מגפה חדשה וקטלנית בהרבה.
היה ראשון להגיב!