עמק הסיליקון אינו חסין לנזקי הקורונה. האתר "הקפיטליסט הוויזואלי", בסיועו של האתר Layoffs.fyi אשר עוקב אחרי פיטורים בענף ההייטק האמריקאי, פרסם אתמול את נתוני הפיטורים של חברות ההייטק אשר פיטרו מעל 250 עובדים בין 11.03 ל-26.05. בראש הרשימה מככבים סטארטאפים מפורסמים שמרוכזים בעמק הסיליקון, כמו אובר, איירביאנבי, גרופון ויילפ, אשר פיטרו אלפי עובדים המהווים נתחים משמעותיים מכוח האדם שלהם.
אובר המפסידה הגדולה
משבר הקורונה העולמי יצר משבר תעסוקה בכל ענפי המשק בכל ארצות העולם. כפי שכבר דיווחנו, הענפים שנפגעו בישראל ביותר הם הענפים שמעסיקים מספרים גדולים של עובדים בעלי רמת מיומנות נמוכה יחסית ואנשים צעירים, כמו החינוך הלא-פורמלי, שירותי מזון ומשקאות, ומסחר קמעונאי וסיטונאי. גם ענף ההייטק, שנחשב לקטר הצמיחה של הכלכלה הישראלית, לא התחמק מנזקי הקורונה וגם הוא, כפי שדיווחנו, סובל מהאטה בגיוסי משרות חדשות.
כמו הישראלי, גם ענף ההייטק האמריקאי המשגשג חווה גל פיטורים, כפי שניתן לראות מהאינפוגרפיקה המצורפת שנלקחה מתוך האתר "הקפיטליסט הויזואלי". לא מפתיע לגלות שכמה מהחברות שנפגעו הכי קשה עוסקות בתיירות או תחבורה.

במקום הראשון מבחינת מספר מפוטרים והאחוז שלהם מכלל כוח האדם של החברה, עומדת אובר, חברת שירותי הנסיעות השיתופיות. מאז מרץ, אובר סגרה 45 משרדים ופיטרה 6,700 עובדים, רבע מכוח האדם שלה. מנכ"ל החברה החליט לוותר על משכורתו למשך השנה. ליפט, החברה המתחרה של אובר, פיטרה 982, או 17%, מכלל העובדים שלה. בהשוואה למחצית הראשונה של 2019, היקף ההסעות של ליפט צנח ב-75%. עבור אובר, התמונה שונה – למרות ירידה של 3% ברבעון הראשון של 2020 בהיקף הנסיעות שלה, שירות משלוחי המזון שלה, אובראיטס, חווה זינוק של 54%.
חברת התיירות איירביאנבי, אשר חוותה צניחה של 40% בהזמנות ברחבי העולם והפסד של 322 מיליון דולר, פיטרה רבע מכוח האדם שלה – 1,900 עובדים. בתחומים אחרים ניתן לציין את הסטארטאפ גרופון, שעוסק ברכישות בהנחה, ואת אוונטברייט שעוסק ברישום לאירועים.
למידה מקוונת במגמה הפוכה
גם סטארטאפים במדינות כמו ברזיל והודו חווים משבר העסקה חמור. חברת "אגודה" הסינגפורית, חברת-בת של חברת האחזקות בוקינג, אשר מחזיקה בחברות תיירות כמו בוקינג.קום, פרייסליין, קאייק וצ'יפ-פלייטס, פיטרה 20% מהעובדים שלה. חברת הנסיעות השיתופיות "אולה" ההודית פיטרה 35% ממצבת כוח האדם שלה אחרי שחוותה התרסקות של 95% בהכנסותיה.

לעומת זאת, יש חברות שדווקא מראות צמיחה בתקופה קשה זו. קורסרה, אשר מציעה קורסים אונליין, פתחה 60 מקומות עבודה חדשים במהלך מאי, ודיווחה שהיא מתכוונת לגייס 250 עובדים נוספים במהלך השנה. במהלך תקופת הסגרים והבידודים העולמית, עשרה מיליון משתמשים חדשים הצטרפו לאתר. "קנווה" האוסטרלית, העוסקת בעיצוב גרפי, פרסמה 100 מקומות עבודה חדשים ברחבי העולם. גם הענקיות פייסבוק ואמזון פרסמו בתקופה האחרונה משרות פנויות.
היה ראשון להגיב!