נציבות התקשורת הפדרלית של ארה״ב (The Federal Communications Commission) הודיעה באופן רשמי כי היא רואה את החברות הסיניות Huawei ו-ZTE כאיום לביטחון הלאומי. מדובר בצעד דרמטי במונחי כלכלה ויחסים בינלאומיים, היות שהוא מונע למעשה מסחר בין ספקי התקשורת והסלולר של ארה"ב לבין ענקיות התקשורת הסיניות. האיסור החדש שהטיל הממשל הפדרלי ישפיע על עסקאות בהיקף מוערך של למעלה משמונה מיליארד דולר. סכום זה צפוי לנדוד לחברות תקשורת אמריקניות שיחליפו את התאגידים הסיניים.
ברקע ההחלטה עומדת הצבעה שנערכה בנציבות ה-FCC בנובמבר אשתקד, שבה הוחלט פה אחד על הנעת התהליך שבסופו יוגדרו ענקיות התקשורת הסיניות כאיום ביטחוני לאומי. הסיבה: יכולתה של ממשלת סין, שמעורבת עמוקות בפעילות הכלכלית של התאגידים הסיניים, לבצע פעולות ריגול אחרי ארה״ב בעזרת מוצרי התאגידים.
אמריקה לפני הכל
המהלך הנוכחי של ה-FCC, מתבסס על מדיניותו של הנשיא האמריקני דונאלד טראמפ שזכתה לכינוי ׳אמריקה ראשונה׳ (America First). במסגרת מדיניות זו, חתם הנשיא טראמפ בחודש מאי 2019 על צו חירום נשיאותי, שלפיו חברות אמריקניות לא יוכלו לסחור עם חברה שתוגדר ׳כאיום ביטחוני לאומי׳. על כן, ההחלטה לסווג את Huawei ו-ZTE כאיום בהתאם לצו הנשיאותי, משמעה הפסדי ענק לחברות הסיניות וחיזוק חברות התקשורת והסלולר האמריקניות על חשבונן.
למרות שהחלטתה של נציבות התקשורת התקבלה כאמור כבר בנובמבר 2019, היא השתהתה עד לחודש יוני האחרון, אז פירסם הפנטגון רשימה של 20 חברות בינלאומיות המשרתות ישירות את הממשל הסיני. בין החברות הייתה גם Huawei, כיום ספקית ציוד התקשורת הגדולה בעולם. פרסומו של הפנטגון סייע ל-FCC בהעברת ההנחיה החדשה. ״ארה״ב לא תאפשר למפלגה הקומוניסטית הסינית לנצל פגיעויות ברשת ולסכן את תשתית התקשורת שלנו״, הצהיר אג׳יט פאי, יו״ר ה-FCC, והוסיף כי: ״לשתי החברות הללו יש קשרים קרובים למפלגה הקומוניסטית הסינית ולמנגנונים הצבאיים שלה, ושתיהן פועלות תחת החוק הסיני המחייב אותן לשתף פעולה עם שירותי המודיעין של סין״.

חברות Huawei ו-ZTE מוגדרות כאיום ביטחון לאומי | המסמך הרשמי שפרסמה ה-FCC
על מנת לסייע במעבר הלוגיסטי מציוד התקשורת של Huawei לציוד האמריקני שיבוא תחתיו, הקצתה ממשלת ארה״ב כ-700 מיליון דולר לחברות תקשורת אמריקניות. תקציב זה אמור לסגור את פערי המחיר בין השבבים והחלפים של Huawei, הנחשבים זולים יחסית, לבין אלו שמיוצרים בארה"ב.
לא רק באמריקה
צעדיו של הממשל האמריקני אינם מוגבלים רק לאדמת ארה"ב. בחודשים האחרונים מפעילה וושינגטון מכבש לחצים גם על מדינות נוספות, שלא יעניקו ל-Huawei גישה לרשתות ה-5G שלהן. הכל כדי לחסום את יכולות הריגול של בייג׳ינג. בין המדינות שנעתרו ללחציה של ארה״ב נמצאת גם הדמוקרטיה הגדולה בעולם, הודו, שנמצאת בעצמה במתיחות קשה עם סין בשבועות האחרונים, לאחר תקרית הגבול האלימה בהרי ההימלאיה.

ההשפעה על הצרכן הישראלי
להודעתו של הממשל האמריקני אין כרגע השלכות ישירות על הצרכן הישראלי. בעיקר משום שלעומת מדינות אחרות שבהן Huawei מפעילה את שירותי הסלולר, הלוויין וה-5G, המצב בישראל שונה בתכלית. כאן שירותי הסלולר והלווין הם ברובם של חברות ישראליות, ואפילו אזרחים המחזיקים במכשירים תוצרת החברה הסינית, מקבלים את שירותי התקשורת מחברות כמו סלקום ופלאפון, ולא מחברת Huawei ודומותיה.
ההשלכות המשמעותיות יותר, יהיו בתחום יחסי החוץ והלחצים שיופעלו על ישראל משני עברי המתרס. כזכור, רק לאחרונה הגיע מזכיר המדינה האמריקני פומפאו לביקור בישראל, והזהיר את ראש הממשלה נתניהו ואת האזרחים מפני הסכנה הסינית.
היה ראשון להגיב!